Kiwi (Apterygidae), rodzina ptaków nielotnych, bezgrzebieniowych, z rzędu strusiowatych. Występują w lasach szpilkowych wysp Nowej Zelandii w trzech gatunkach. Wielkość ciała w zależności od gatunku 30-75 cm i ciężar ciała 1,2-3,5 kg. Mają okrągły, krępy tułów, szczątkowe skrzydła, długi i ostry dziób, wyposażony na końcu w bardzo wrażliwe nozdrza. Szare lub brązowe, nitkowate upierzenie przypomina sierść ssaków.

Prowadzą nocny tryb życia, wyszukując w ściółce dziobem różne drobne bezkręgowce. Samica jest większa od samca. Samiec przed okresem godowym wykopuje w ściółce jamę, do której samica składa w odstępie paru dni 1-2 jaj, z których każde ma wagę prawie 25% wagi ciała samicy. Jaja wysiaduje samiec przez 78-85 dni, co należy do rekordu długości wysiadywania u ptaków. Po wykluciu się piskląt samiec opiekuje się nimi.

Ptaki te są symbolem narodowym Nowej Zelandii. Podlegają ścisłej międzynarodowej ochronie.

0710.gif